Translate

11 Haziran 2014 Çarşamba

Mod Arası (Sütunlu Matkap Tezgahı Tamiratı)

Bugün biraz iş yapayım dedim ama öncesinde daha önce kırılmış olan sütunlu matkap tezgahımı onarmam gerekiyordu. Aslında şu anki haliyle de kullanılıyordu ama temiz iş için el alet ve makinaları çok önemli. Her zaman söylerim "Alet işler, el övünür."   :mrgreen:

Sütunlu matkap tezgahı dediğim tezgah şu;



Matkabınızı bu tezgaha bağlayıp dikey delik işlemlerinizi rahatlıkla temiz şekilde yapabilirsiniz. Ancak benimkinin alttaki fotoğraflarda görüldüğü üzere hareket kolunun boruya sabitlenen kısmında bir kırık var.




Şimdi bu kırığı nasıl onarabileceğimizi anlatacağım. Kırılan malzeme metale benziyor ama ne döküm demir, ne çelik ne de sırf aluminyum. Aluminyum ve bilmediğim bir bileşenle kalıba dökülmüş bir compozit malzeme gibi. Bu tür malzemeleri yapıştırmak için iki bileşenden oluşan aşağıdaki gibi yapıştırıcılar var. Ayrı tüplerdeki bu iki bileşeni aynı miktarda kullanıp bir kapta tek renk olacak şekilde homojen bir malzeme elde edinceye kadar karıştırıp kırılan yerlere sürmek gerekiyor.





Hazır hale geldikten sonra bu karışımla yaklaşık 1 saat çalışabilirsiniz. Yapıştırıcıyı yapıştırılacak yüzeylere uyguladıktan hemen sonra parçaları birleştirip yaklaşık 4 saat yerinden oynatmıyoruz. Oda sıcaklığında yaklaşık 12 saatte tam kuruma gerçekleşmiş oluyor.






Bu tip yapıştırıcıların çok güçlü olduğunu söylüyorlar, beklemedeyiz bakalım. Sonuç nasıl olacak, sağlam yapışacak mı ben de merak ediyorum.
-----------------------------------------------------------------------------------

Tezgahın tamir olup olmadığını ancak iki gün sonra kontrol edebildim. Sonuç gayet başarılı. Elle zorladığımda yapışan yerler arasında en ufak bir esneme yok. Tabi abartıp çok fazla zorlamamak gerekir diye tahmin ediyorum.

Metal parçalarla işiniz oldu mu bu tip yapıştırıcıları kullanabilirsiniz. :ok:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder