Translate

11 Haziran 2014 Çarşamba

Pro-Z II (Worklog-5)

Geçen projemde kasa yan kapağına pencere açma işi için pleksi düşünmüştüm. Ancak o zaman bir türlü vakit bulup bu işi gerçekleştirememiştim. Pro-Z II çalışması ile bu sefer bu eksikliği kesin olarak gidereceğim. Ancak plexiglass malzeme ile çalışmamız kapakla sınırlı kalmayacak.
 
Pro-Z II'de pleksi'den su kanalı yapmaya karar verdim. Benim gibi bu işe gönül kaptırmış kişilerin çalışmalarında son bir yıldır çok moda zaten. Biz de modaya ayak uyduracağız. Nasıl bir çalışma olacak, yapım aşamaları ve tüm detayları sırası gelince ilerleyen zamanlarda görebileceksiniz. Şimdilik genel bir bilgi olsun diye paylaşıyorum. Ama ön bilgi olsun diye yapmak istediğim çalışma aşağıdakine benzer bir uygulama olacak.



 
Bunun gibi ve diğer pleksi uygulamaları için çeşitli renk ve kalınlıklarda plexiglass malzeme temin edildi. Ayrıca pleksi yapıştırma için de kloroform yapıştırıcımız da tamam.
 
Bunun dışında en önemli konu kasa düzenine uygun hale getireceğimiz pleksi levhalara diş açılması. Bunun için ihtiyacımız olan kılavuzu bulmak açıkçası sanayiye yakın değilseniz biraz uğraştırıyor. Türkiye'de daha çok metrik sistem kılavuzları her yerde bulunabiliyor ama bu kılavuzlar bizim rakorlar için uygun değil. Bizim projemizde kullanacağımız ve pc için su soğutma malzemelerinde zaten yoğun olarak kullanılan rakorların standart diş ölçüsü 1/4" BSP 19(British Standart Pipe) olarak geçiyor. Türkiyede "G" Gazlı Diş olarak biliniyor. Yani kılavuz ararken bunları bilip alışverişe çıkmanız gerekiyor. Aksi halde yanlış bir kılavuz almanız büyük olasılık. Ben internette teknik hırdavat malzemesi satan bir iki yerde bulabildim. Tabi pleksilere açacağımız delikler sırf rakorlar için olmayacak. Cıvata bağlantısı da yapmamız gerekecek. Bu nedenle M3 ve M4 kılavuzları da birlikte temin ettim. 
 
 
Yukarıda solda görünen ufak olanlar M3 ve M4 kılavuz uçlarıyla, kılavuz uçlarını kullanabilmeniz için uygun olan kılavuz kolu. Sağdaki büyük olanlar ise G 1/4 19 kılavuz uçları ile kılavuz kolu.
 
M3 ve M4 kılavuz uçları;
 
 


 
 
M3-M4 'e uygun kılavuz kolu;
 

 
 
 
G 1/4 Kılavuz Ucu;
 
 
 
 
 
G 1/4'e uygun kılavuz kolu;
 
 
Bunları detaylı olarak sizlerle paylaşıyorum ki bu tür bir işe kalkışacak arkadaşlar zorlanmasınlar.  
 
"Bilgi paylaştıkça büyür."
 
 
Tekrar pleksiye su yolu için kanal açma işimize dönelim. Normalde pleksi üzerine çizim yapıp el dekupajıyla kesim yapabilirim. Ama kusursuz bir kesim istediğimden sanırım freze bıçakları kullanacağım. El frezemizi yıllar önce birileri ofisten yürütmüştü. Elimde sadece bıçakları var. Matkabı tezgaha, bu bıçakları da matkaba bağlayıp pleksiye bu şekilde kanal da açabilirim. Daha temiz olur. Deneme yanılma ile karar vereceğim.
 
 
Bir de Scheppach deco-flex tezgahlı dekupaj testeresi aldım. Ahşap gemi, uçak vs. hobi amaçlı maket işi ile uğraşanlar zaten bu tarz makineleri biliyordur. Kısacası projede benim çok işime yarayacak bir makine.
 
 
Açıkçası Dremel ile de birçok kesim işimi yapıyorum ama sonuçta mühendislikten geliyoruz ve el yordamıyla yapılan işi sevmiyorum. Makine dediğinin siperi olacak, tezgahı olacak ki belirlediğin ölçüyü en düşük toleransla tutturacak ve temiz iş çıkaracaksın. Dremel bu konularda çok zayıf ve buna çözüm için sunduğu tezgah aksesuarları falan da oyuncak gibi. Bana kalsa kesim işleri için aşağıdaki;
 
 
 
Bosch PTS10 gibi bir yatar testere makinası alacağım ama hanım beni kesin boşar artık. :D 

Aslında teraslı falan bir eve çıkarsam bu düşüncemi gerçekleştirebilirim de. Raf'dı dolaptı, parkeydi... herşeyi kendi istediğim gibi yapar geçerdim.
Neyse şimdilik konumuz bu değil, çok fazla dağılmadan projemize odaklanalım.
 
 
İlk fırsatta elimdeki alet ve makinalarla pleksiglass üzerinde kesip-delme denemeleri yapacağım. Pleksiglass'la yapacağım su kanalları için hangi yöntemin en iyi yol olduğunu bu denemeler sonucunda karar vereceğim. Daha önce dediğim gibi ya pleksi üzerine çizdiğim çizim üzerinden freze bıçağıyla pleksiyi oyup kanal açacağım(aşağıdaki resim; ahşap yerine plekside açılacak kanal)
 
 
 
 
ya da komple kıl testere makinesiyle aşağıdaki gibi pleksinin içini boşaltıp alt ve üstüne başka pleksi tabakası yapıştırıp kanal elde edeceğim.
 
 
 
Denemelerim sonucu hangisi daha temiz oluyorsa onu uygulayacağım.
 
Hangi yöntemle kanal açarsam açayım, kesim sonunda kapalı bir su kanalı elde etmek için yüz yüze pleksileri yapıştırmam gerekecek. Bunun için kloroform kullanacağım. Gerçi yapıştırma işi yerine normal bir blokmuş gibi pleksileri birbirine civata ile birleştirmek en güzeli olurdu. Hem çok daha güzel görünürdü, hem de gerekirse gerektiğinde kanalı temizlemek mümkün olurdu. Ama bunun için o-ring lazım. Kendi çizimime göre çıkacak ölçüde o-ring bulunabilir mi, ya da böyle hobi amaçlı olarak istediğim ölçüde birilerine sipariş ile yaptırılabilir mi, bilmiyorum.
 
O-ring dediğim malzeme; Makine ve su tesisatlarında contavari iş gören kauçuk bir malzemedir.
 

 
 
Eğer sizler arasında bu tür konularda tecrübe sahibi olan, makine sanayiinde işi olan arkadaşlar varsa bu konuda bana yardımcı olabilirlerse çok memnun olurum. Çünkü kendi kanalımın çevresindeki ölçüye göre o-ring bulabilirsem çok temiz iş çıkacak. O-ring bulamazsam da sorun değil, proje yarım kalmayacak sonuçta. Pleksileri kloroformla yapıştırıp yola devam edeceğim.

Bugünlük de bu kadar. Bir sonraki paylaşımda görüşmek üzere.:D

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder