Translate

18 Aralık 2017 Pazartesi

ProZ Rev.4 (Dual Loops Water Cooling Project)

  Uzun zamandır kendi bloğuma yeni birşeyler ekleyememiştim. Bu süre içerisinde farklı proje çalışmalarım oldu. Bugün yine daha önce bloguma da  aktardığım ProZ çalışmamda gerçekleştirdiğim son revizyonu paylaşacağım. 

  Son revizyondaki en büyük yenilik artık sistemde çift loop düzenine geçmiş olmam. İşlemci, anakart, belleklerin soğutmasını bir hat, ekran kartı ve aquaeronun soğutmasını ayrı bir hat üstleniyor. En büyük yenilik bu. Bunun da tabi olumlu getirileri olacak. Neyse sözü fazla uzatmadan fotoğraf paylaşayım. Merak edenler sistem bileşenlerini ve projenin detaylarını fotoğraflardan sonra okuyabilirler.











  Kasamızla birlikte odamızın hali de bu şekilde 😊



  Fotoğraflar bu kadar... şimdi biraz detay vereyim. :)

  Kasada genel olarak yaptığım değişikliklere gelirsek, öncelikle artık ayrı iki loop sistemi düşünüldü. Kasanın üst kısmında; Anakart, cpu ve bellek bloklarını soğutan bir adet 360'lık radyatör ve egzoz fanının oradaki 120'lik radyatör, bir adet D5 pompa + rezervuar ile beslendi. Bu hatta soğutma sıvısının rengini pastel beyaz olarak tercih ettim. Diğer hat için ise, kasanın anakart bölgesinin altında kalan kısım değerlendirildi. Yine bir adet D5 pompa + rezervuar ile 360'lık ve 140'lık monsta radyatörler yardımıyla ekran kartı ve sıvı soğutmanın kalbi olan Aquaero XT 6'nın soğutulması planlandı.  Bu hattın sıvısı için de blood red rengini tercih ettim.

İki hatta da flow rate'i ölçen sensörler yerleştirildi. Böylelikle sıvının LPH değerlerini takp edebiliyorum. Şuan pompalar %75'de çalışırken ekran kartının hattındaki sıvı saatte 100 litre, üst hattın sıvısı ise saatte 80litre/saat hızla akışı sağlıyor. Pompalar yüzde yüz olduğunda iki hatta da saatte 20 litrelik bir artış daha oluyor. 

Üst hatta işlemcide neler olup bittiğini iyi gözlemleyebilmek adına blok çıkışında ve o hattın rezervuarında sıcaklık sensörleri mevcut. Alt hatta da aynı şekilde ekran kartı bloğu çıkışında bir adet ve rezervuarda bir adet olmak üzere iki adet sıcaklık sensörü mevcut. Özellikle bloklardaki sıvının sıcaklık değişimlerini takip edebilmek önemli olduğundan, bu değerler devamlı gözümün önünde olsun diye bloklardaki sıcaklık sensörleri; 5,25 yuvaların olduğu ön paneldeki iki adet LCD panele bağlandı. Rezervuarlardaki sıvıların sıcaklığını takip eden sensörler ise Aquaero XT'ye bağlandı. Bellekler, CPU Vrm, chipset üzerinde ve kasanın çeşitli bölgelerine yerleştirilmiş 6 adet sıcaklık sensörü de yine Aquaero'nun gözetiminde.  Pompaların ve fanların hız kontrolü de Aquaero ile kontrol ediliyor. 

Büyük oranda fark edeceğiniz üzere kasada rgb aydınlatma tavan yapmış durumda. RGB aydınlatma kasa rengarenk gökkuşağı gibi cıvıl cıvıl olsun diye değil, istediğim bir ya da iki rengin tam olarak yakalamak istediğim tonunu ayarlamak için tercih edildi. Böylece hem sıvı soğutmada kullanılan renklere hem de kasanın bileşenlerine en uygun renkleri bulma kullanıcın keyfine yani bana bırakıldı.
😋 Ota boka rgb koyma furyası patlamamışken zaten önceden kendi el yapımı şerit ledlerim ve anakart bölgesinin zemininde gerçekleştirdiğim pleksi uygulaması ile bence hoş bir aydınlatma yaratmıştım. Bu revizyonda kasaya eklenen Corsair LL 120 ve HD 120 fanlar ile çok daha farklı bir aydınlatma yaratılmış oldu. Corsair fanların aydınlatması anakart üzerindeki usb portu aracılığıyla pc üzerinden, daha önceden var olan kendi yapmış olduğum aydınlatma sistemi uzaktan kumanda ile kontrol ediliyor. 

Fanlara değinmişken kasada 8 adet 12 cm'lik, 2 adet de 14cm'lik fan mevcut. Corsair fanlar dışında eski haliyle de kullandığım ve memnun olduğum 14 cm Akasa Viper fanlar Monsta üzerinde push/pull olarak görev yapmakta.

Kablo düzenlemesine gelince; onlarca sensör, fanlar, pompalar, aydınlatmalar, 3 adet ssd, 3 adet hdd barındıran bir kasa bu. İnanın düşünmek bile istemezsiniz bu karışıklığı. Önceki revizyonda oldukça iyi düzenleyebildiğim kabloları itiraf etmem gerekir ki bu sefer öyle muntazam yapabilme imkanı yoktu. Kasanın arka kapağının arkasında tam bir kaos söz konusu ve eli bırakın, çoğu zaman en ufak bir değişiklik için bile parmak sokacağınız yer bulamayabiliyorsunuz. Buna rağmen kasayı önceki haline getirirken akıl edip, dandik everest pc kasasının kapağından yaptığım ve 5.25 bölmeleri kapatan panel bu kaosu gözler önüne sermiyor. Böylece açıkta kalan kısımlar her zaman temiz ve düzenli bir görüntüye sahip oluyor.

Aslında kasa tam olarak bitmedi. Daha önce gizleme panelinde olan ve bu sefer 5.25 yuvaların olduğu ön panelde kullanmak istediğim blokların sıcaklığını gösterecek iki adet LCD için front bay siparişi vermiştim. O da haftaya elimde olacak. Onu beklerken bu süre zarfında biraz sistemin tadını çıkarıp, dinlenip, yan kapağının pencerisini de tamamlayıp, kasayı uzunca bir süre artık açmamayı düşünüyorum. 😅

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder