Translate

7 Ekim 2014 Salı

Pro-Z II (Worklog-16) Swiftech Komodo NV-LE & GTX 780Ti

Projemizde daha ileriye gidebilmek için yapılması gereken en önemli iş; anakart önündeki pleksi zeminin içinden geçecek soğutma sıvısı için kanalları açmak. Bunu yapabilmek için iyi bir planlama yapmak, akrilik boruların pleksi zemin üzerinde saplanacağı noktaların yerini çok iyi ayarlamak gerekli.
 
Bu yayında da bu noktaların yerini belirlememi sağlayacak ekran kartı bloğunun GTX 780 Ti üzerine montajını tamamlayacağız.
 
Ekran kartı bloğu olarak Swiftech'in Komodo NV-LE modelini kullanacağımı daha önce ki paylaşımlarımda belirtmiş blok hakkında bilgiler vermiştim.
 
 
 
 
 
Öncelikle bloğu takabilmemiz için ekran kartının  kendi orijinal soğutucusunu çıkarmamız gerekiyor. Bunun için uygun yıldız tornavida ve alyan anahtarına ihtiyacımız var.
 
Malzemeleri bir araya getirip sökme işlemine başlıyoruz. Bu noktada ekran kartının arka yüzündeki pcb'nin üstündeki vidaları ve giriş çıkış portlarının olduğu uçtaki vidaları sökmemizin yeterli olduğunu belirteyim ki bu tarz bir işe girişecek arkadaşlar benim gibi gereksiz yere ön taraftaki, fanın bize baktığı yüzdeki vidaları sökerek zaman kaybetmesin.
 
 








 
 
 
Ekran kartını soğutucusundan ayırdıktan sonra bir peçete ve kulak çubuğu yardımıyla Gpu üzerindeki eski thermal macun kalıntılarını çok fazla bastırmadan dikkatli şekilde temizliyoruz.
 

 
 
780 Ti gpu'su fotoğrafta olduğu gibi ayna gibi parladığında işlem tamam demektir. Artık kendi thermal macunumuzu sürebiliriz. Thermal macun olarak özellikle aşındırıcı ve iletken olmayan non-conductive, non-corrosive kaliteli bir macun kullanılmasını öneririm. Ben elimde mevcut olan Cooler Master E1 IC Essential macun kullandım. Hem sürümü daha önce kullandığım macunlara göre çok daha rahat, hem de yukarıda bahsettiğim özelliklere sahip.
 
Cooler Master E1 IC Essential
 
Thermal macunu ince bir zar tabakası şeklinde sürüyoruz. Gpu üzerinden taşmaması için macunun miktarını fazla kaçırmamak önemli. Eğer gpu üzerine yayarken taşacağını hissederseniz bir kısmını spatulayla geri alın. Kenara taşmışsa bir kulak çubuğu yardımıyla gpu'nun etrafını temizleyebilirsiniz. 


 
 
Swiftech Komodo NV-LE' nin beni memnun eden bir özelliği de ürünün sadece blok olarak değil çoğu markanın ayrıca sattığı back panel ile birlikte geliyor oluşu. Böylece ekran kartı tam olarak metal bir kasa ile kaplanmış oluyor.
 
Thermal macunu sürdükten sonra blok ve blokla birlikte gelen arka metal paneli hazırlıyoruz. Burada ufak bir uyarı yapayım; Komodo NV-LE, Nvidia'nın Hem Ge Force 780, hem Ge Force 780Ti  hem de Titan ekran kartlarıyla uyumlu. Ancak Titan 6 gb belleğe sahip olmasından dolayı Titanl'arın arka yüzünde de ekstradan bellek chipleri bulunmakta. Komodo NV-LE'yi 780 ya da 780Ti kartlara takacaksanız arka panel üzerindeki thermal padlerin jelatinini kaldırmanıza gerek yok. Çünkü o thermal padler Titan için. Ben onlara dokunmadan montajı yaptım.
 


 

 
 
Blok üzerindeki jelatinleri tamamen kaldırıp blok ve arka paneli vida yerlerinden vidalayıp montajını tamamlıyoruz.
 
 






Ve sonunda Zotac Ge Force GTX 780Ti ekran kartımızı soğutacak bloğumuz hazır. Hemen anakart üzerine yerleştirip sizin için fotoğraflıyorum.




 
Böylece artık ekran kartı bloğuna rakorları takıp pleksi üzerinde akrilik boruların saplanacağı giriş çıkışları belirleyebilirim.
 
Şunun gibi;
 




 
 
Ekran kartının bloğunun takılmasıyla pleksi zemin üzerinde yapacağımız çalışmalara yavaş yavaş başlayacağız. Ama önce Ram bloğunun takılması gerekiyor. Bir sonraki paylaşımımda EK Monarch x4 ve EK-Ram Monarch Module' ün Corsair Dominator GT ve Corsair Vengeance Ram'lere nasıl takılacağını göstereceğim. Görüşmek üzere.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder